Közép-Amerika

Írta: Maginfo. Téma: Utazás

Ez a szigetvilág a Karib-tenger keleti peremén terül, az északi Anguillától a déli Trinidadig húzódik. A szigetek bármelyike, - és csak a nagyobb szigetekből 15 darab van - ugyanazt a ragyogó napsütést, fehér homokot, áttetsző tengert kínálja, megszámlálhatatlan búvárkodási és kirándulóhellyel vár minket és elegendő történelemmel és kulturális változatossággal bír ahhoz, hogy levegyen a lábunkról. A látogatók hamar hozzászoknak a szigetek kellemes ritmusú életviteléhez és elvegyülnek az őslakosok között, és a legnehezebb választásokra, hogy például mi legyen reggelire, a helyiektől átvett "mindegy" felkiáltással válaszolnak.

 

Együttesen Kis-Antillák, valamint Trinidad és Tobago néven ismert szigetek 1000 kilométer hosszan húzódnak észak-déli irányban, Puerto Ricotól Venezuela északi partjáig, s mint apró ékszerek díszítik a tengert. Tengerésznyelven szólva a Kis-Antillák szélirányban (Martinique-től Grenada-ig) és szélárnyékban (Anguilla-tól Dominica-ig) lévő szigetekre és Barbadosra bonthatók.

 

A keleti karibi szigetvilág ízei híven tükrözik a szigetek kultúráját: a vegyes afrikai és európai hatások keverékét. A legjellegzetesebb ételekben a magos növények, a tenger gyümölcsei és a kecskehús jelentik az alapanyagot. A "kecskevíz" egy csípős, szószos kecskeragú fokhagymával és rummal, a jug-jug kukoricalisztből készült zöldborsós, sózott hús, míg a souse disznófejből és belsőségekből készült véres kolbász, delfinhús; mind-mind jellegzetes régióbeli ételek. Az erősen angol, francia vagy holland befolyás alatt álló szigeteken megtalálhatók az egyes nemzeti konyhák tipikus ételei, mint például a croissont, a sült hal krumplival vagy a holland "smorgasboard". Friss gyümölcsökből is bőven válogathatunk, a kínálat széles: grapefruit, guava, mango, papaya, csillaggyümölcs. Ha az alkoholról beszélünk az egyet jelent a rummal, melynek legismertebb márkája a barbadosi Mount Gay. A karibi sör is népszerű a turisták körében, kivételek a holland szigetek, ahol a Heinekken az úr.

Események:
A böjt előtti karnevál az egyik legnépszerűbb és legfontosabb ünnepségsorozat az egész szigetvilágban. Ez alól kivételek az angol szigetek, ahol más időben ünneplik, húsvét után. Bármely szigeten is vagyunk, a karneváli forgatagban megtaláljuk a kalipszó táncosokat, rezesbandákat valamint a jelmezversenyeket. Az erős ír hagyományokkal rendelkező Montserrat-on a legnépszerűbb ünnep a Szent Patrick nap, míg a francia területeken a Bastille Nap viszi a prímet. Barbados legfontosabb ünnepe a Holetown Fesztivál, mely az angol telepesek érkezését eleveníti fel. Emellett számos helyi ünnep létezik szigetről szigetre és akkor nem is beszéltünk a népszerű sportversenyekről: a regattákról, jacht-, szörf-, horgász- és bicikliversenyekről.


A szigetek éghajlata hasonló vonásokat mutat, jellemző a meleg, magas páratartalmú trópusi klíma valamint az, hogy a hőmérséklet éves szinten alig ingadozik. Az erős tengeri szelek januártól áprilisig fújnak, míg a májustól novemberig terjedő időszak a leginkább csapadékos. Ez utóbbi időszakkal esik egybe a hurrikánveszély is. A hatalmas forgószelek inkább az északi szigeteket érik. Az utóbbi időben sajnálatosan ennek számos szélsőséges példáját adta a természet.

Pénz és költségek:

A szigeteken öt különböző hivatalos pénznemet használnak, ami megzavarhat bennünket, ha összevissza ugrálunk a szigetek között. Mielőtt megijednénk: az USA dollárt szinte mindenhol elfogadják, szállodák és kocsikölcsönzők biztos. Mindazonáltal nem árt némi helyi pénzt váltani, mivel ez a biztos fizetőeszköz. A kelet karibi dollár a fizetőeszköz Anguilla, Antigua és Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, ST. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Vincent és Grenadines szigeteken. Martinique, Guadeloupe, St. Barts és Szt. Martin felén a francia frank van forgalomban, míg a holland antilláki forintot Saba, St. Eustatius és St. Martin szigetén használhatjuk. Barbados-on a barbadosi, míg Trinidad és Tobago-n is a sziget nevét viselő dollárt használják.

A keleti karibi szigetvilág összességében a drágább helyek közé tartozik és szép kis összegre van szükségünk, ha rendesen fel akarjuk fedezni. A szállás lesz mindenhol a legnagyobb kiadás, de ez is változó. Barbados-on sok közép és alacsony árfekvésű szállás található, míg pl. Antigua-n a barbadosi összeg minimum kétszeresét kell fizetnünk. Az étel is drága, mivel ezek többsége importált. A közlekedés költségei is változóak, bár a busz mindenhol olcsó alternatívát biztosít a kocsikölcsönzéssel szemben. A nemzetközi hitelkártyákat széles körben, - de nem mindenütt - elfogadják. ATM-ek többnyire Barbados-on és a francia szigeteken találhatók. A borravaló adásának szokása is szigetről szigetre változik. Néhány helyen a szervizt a számlához csapják, míg máshol ránk vár ez a feladat.

Közlekedés az országon belül:

A legfőbb szigetek közötti légitársaság a LIAT, mely 25 helyet, napi 150 járattal köt össze. Rajtuk kívül számos kisebb cég is rendelkezésünkre áll, pl.: Winair (Anguilla és St. Kitts között), Airlines of Carricacou (a Grenadines szigetek között), valamint Guadeloupe és Martinique is rendelkezik helyi légitársasággal. A legtöbb sziget olcsó buszhálózattal rendelkezik, de ezzel vigyázzunk, mert sokszor a busz egy túlzsúfolt minibuszt vagy egy fapados teherautót takar. A szárazföldi közlekedés zavaró eleme, hogy a brit befolyás alatt álló szigeteken a baloldalt, míg a holland és francia területeken a jobboldalt kell vezetni. A sok sziget között kompok és katamaránok is közlekednek. A legszerencsésebbek jachton utazzák körbe a szigeteket, a fő jachtbázisok St. Martin, Antigua, Guadeloupe, Martinique, St. Lucia, St. Vincent és Grenada szigetein vannak.

Praktikus:
Látnivalók

Trinidad és Tobago

A karibi térség legdélebbi szigetei mindössze 11 km-re északra fekszenek Venezuela partjaitól. Az élmény, amit ez a két sziget kínál, Trinidad városias nyüzsgésétől és hatalmas karneváljától Tobago érintetlen strandjaiig terjed. A szigetek fővárosa Port of Spain nyüzsgő nagyvárosi központ, több mint 300,000 lakossal. Semmiképp sem ez a sziget turisztikai központja, mindössze néhány 19. századi épület és árkádos labirintus az, ami érdeklődésünkre számot tarthat. A szállodák is sokkal inkább az üzletembereket, mintsem a turistákat várják. Csak 40 percre a fővárostól Maracas Bay Trinidad legnépszerűbb strandja és sziklás hegyoldalaival, homokos partjaival és horgászkunyhóival, sokkal kellemesebb látvány is. A természet szerelmesei az északi hegylánc, az Asa Wright Természeti Központ felé vegyék az irányt, ahol több mint 100 ritka madárfaj él. A Központ szállással és szervezett utakkal várja az érdeklődőket. A Caroni Madárrezervátum főleg naplementekor nyújt lenyűgöző látványt, itt él a sziget nemzeti madara a skarlát íbisz. A sziget ambivalens érzelmeket keltő nevezetessége a Pitch Lake, egy 40 hektáros, állandóan újratöltődő kátránytó.

Tobago-n a repülőtér Crown Point városában található, ez egyben a sziget üdülőterületének a központja, melyet pálmafákkal tarkított, ragyogó homokú, búvárkodásra és fürdőzésre egész évben alkalmas strandok vesznek körül. Speyside és Charlotville halászfalvai népszerű, de kicsit kieső célpontjai a turistáknak. A közelben lévő szigetek: Little Tobaga és Goat Island az ökoturisták célpontjai. A két sziget gazdag madárvilággal rendelkezik.

Barbados

Barbados népszerű turista célpont, a Karib-szigetvilág legkeletibb tagja és a leginkább angol kulturális befolyás alatt álló. Ez tükröződik a szigetlakók krikett iránti szeretetében, a tiszta anglikán templomokon, a tiszta kerteken és a szombati lóversenyeken is. De az őslakos bajanok kultúrája sem tűnt el, a rum és a nyugat-indiai konyha keveredik itt az angol infrastruktúrával, egy egyedülálló exotikus keveréket hozva létre.

A főváros Bridgetown a sziget egyetlen természetes kikötőjében, a Carlisle-öbölben található. A nyüzsgő városban békésen megférnek egymás mellett a kereskedelmi célokat szolgáló épületek és a gyarmatosítás korabeli műemlékek, valamint a tipikus helyi lakónegyedek is. A hely ideális, ha csak lődörögni szeretnénk, de nincs túl sok látnivaló és a szálláslehetőségek is korlátozottak. Homokos strandok, olcsóbb szállások és az igazi hangulat a déli parton, Hastings és Maxwell városkákban érhető utol. A két hely között Worthing-ben vannak a sziget legszebb strandjai, és a naplemente után sem kell innét messzire menni, mert öt percre van a sziget szórakoztató központja St. Lawrence. A luxushotelek a sziget nyugati oldalán Paynes Bay, Sandy Lane Bay és Holetown nevű helyeken találhatók.

Martinique

Martinique egy szelet Franciaország a trópusokon: a boltok tele a legújabb párizsi divattal, a sarki pékségekben mindig kapható friss croissont és a szállodák tele az anyaországból érkezett turistákkal. Mindazonáltal léteznek még apró halászfalvak és távoli partszakaszok, ahová nem ért el a francia befolyás. A partot rendszeresen öblök és beugrók szakítják meg, míg a belső területek hegyesek és esőerdőkkel borítottak, ahol oposszumok, mongúzok és mérgeskígyók laknak.

Az állandóan zakatoló főváros Fort-de-France a maga 100,000 lakosával a Nyugat-Indiai szigetvilág legnagyobb kozmopolita városa. A kikötő körül csinos kis parkok sorakoznak, mögöttük a gyarmatosítók egykori palotái, melyekben most kávézók és butikok foglalnak helyet, míg a távolabbi épületek sorban másszák meg a hegyeket - az érzés olyan, mintha a Szajna bal partját látnánk magunk előtt. A természetkedvelők biztos élvezni fogják a Route de la Trace nevű utat északra a fővárostól, mely átkacskaringózik az esőerdőkön, a Pitons du Carbet és Jardin de Balata hegycsúcsok alatt (ezek egyben botanikus kertek is). Ennek ellenére a sziget legnagyobb turisztikai látványossága Saint-Pierre romvárosa, melyet a közeli Mont Pelée vulkán kitörése pusztított el 1902-ben. A sziget előző fővárosa, nemzetközisége miatt a "Nyugat-Indiai szigetek Kis Párizsa" címet vívta ki magának, de a kitörés után addigi 30,000 fős lakossága egy főre redukálódott. Az egyetlen túlélő, ki megmenekülését a rossz magaviseletének köszönhette (éppen börtönben volt), később a hely első idegenvezetőjévé vált. Annak ellenére, hogy a vulkán még mindig aktív, az emberek visszatelepültek a romok közé, összeépítve a régi épületek romjait új házaikkal és ezáltal egyedi várost hozva létre.

Guadeloupe

A sziget a karibi kreol kultúra központja. Annak ellenére, hogy afrikai hagyományokba erős francia kulturális befolyás is keveredett, a szigetvilág nem emelkedett ki a vidékies jellegéből. Két pillangó alakú sziget alkotja a központot: a Grand-Terre ("nagy föld", többnyire síkságok és cukornád ültetvényekkel borított dombságok alkotják) és Basse-Terre ("sík föld", többnyire sziklás, esőerdővel borított hegyek jellemzik) nevek nem a felszínre, hanem a tengeren fúvó szélre utalnak. A két fő szigetet apró, kevésbé fejlett szigetek gyűrűje veszi körbe, többek között: Terre-de-Haut, Terre-de-Bas, Marie-Galanta és La Désirade. A két fő szigeten 334,000 ember él, míg a leginkább népes Marie-Galante-n csak 13,000.

Antigua

Antigua a legnagyobb sziget a brit szélárnyékban lévő szigetek között, ragyogó strandokkal és sok-sok történelmi hellyel a gyarmatosítás korából. Közös államot alkot a 40 km-re északra lévő Barbuda szigetével, mely csak egy faluból áll és melynek a népessége is csak 2%-a az egésznek. Antigua erdőit a gyarmatosítók teljesen kiirtották, most az egész sziget bokros és mocsaras. Összesen 65,000 ember él itt, többségük afrikai ősöktől származik.

A főváros, St John népessége 30,000, többnyire nyugat-indiaiak, turisták számára nem kellemes légkörű város. A kereskedelmi központnak számító helyen az új bevásárló központokat látogató turisták látványa mellett, csak a szegénységtől kimerült helyieket bámulhatjuk. A homokos partok, türkizkék víz és az üdülőtelepek távolabb találhatók a fővárostól, a csendes Runaway Bay-nél valamint a közepes árfekvésű Dickinson Bay-től északra kezdődnek. Itt találjuk Deep Bay-t, hajóroncsaival és a legendás Barrington erőd romjait, a Jolly Harbour vízisport központját északnyugaton. A délen található English Harbor történelmi, igazi tengerész atmoszférával büszkélkedhet. Ennek legkimagaslóbb emléke a Nelson dokk, egy 18. századi angol tengerészeti bázis szinte teljesen renovált állapotban, ahol a híres admirális fiatalkorát töltette. Hegytetőn elhelyezkedő erődök, múzeumok és György király korabeli épületek mind-mind emelik a város történelmi hangulatát. Északkeletre a várostól található a gyönyörű Half Moon Bay, ez egy kevésbé fejlett partszakasz, vakító homokkal és áttetsző kék vízzel, és csak egy szállodával - valamint Long Bay - sziklás zátonyokkal védett öblével, luxus és apartment jellegű olcsóbb szállásokkal.

St. Eustatius

Népszerűbb nevén Statia, piciny, nyugodt, holland szigetecske, a szélárnyékban lévő szigetek leginkább lenézett tagja. Habár tényleg nincsenek itt szemet gyönyörködtető partszakaszok és strandok, de a turisták hadai is hiányoznak. Meglátogatva a szigeteket olyan érzésünk támad, mintha a karibi múltba csöppennénk bele: a szigetlakók kedvesek, szívesen beszédbe elegyednek velünk, csirkék és kecskék kóborolnak az utcákon és az élet egyszerűen kényelmes és lassú.

Dominica

Dominica nem hasonlít egyetlen karibi szigetre sem: éles, meredek, sziklás hegyei rögtön a tengerből nőnek ki A hegyeket mély, esőerdős folyóvölgyek tagolják. A táj vidékies és érintetlen, csak parton találunk kis városokat vagy hegyi falvakat. A főváros, Roseau utcáit a kőépületekkel egyidős falapok borítják, mintha egy elfelejtett vadnyugati határváros lenne. Dominica-t a természet szerelmeseinek találták ki, a sziget így is hirdeti magát búvárok, kirándulók és nudisták számára. A látvány, mi érhet minket, minden képzeletet felülmúl: védett esőerdők, vízesések, folyók, tavak, madárrezervátumok, meleg vizű források és fekete homokkal borított partok. Az ország felkereséséhez csak a volt szocialista országok állampolgárainak van szüksége vízumra.

Grenada

Színes, robosztus és a széleken durva. Ez Grenada, a "Fűszer-sziget", a régió vezető aromatikus anyag termelője. Spanyolok, franciák és angolok, mind-mind rajtahagyták kezük nyomát a szigeten, legutoljára az amerikaiak jöttek 1983-ben. A sziget belseje hegyes esőerdőkkel és vízesésekkel tarkított, míg a parton kis öblök és védett strandok sorát találjuk. A hegyoldalban épült főváros St. George's az egyik legszebb kikötővel büszkélkedhet a Karib-tengeren, hangulata a hegyoldalban emelkedő kőházakkal tipikusan 19. századi. A legtöbb turista létesítmény magánkézben van és a sziget délnyugati részén található: Ezáltal a sziget többi része megmaradt megszokott nyugat-indiai nyugalmában. St. George?s-tól délre található Grand Anse, mely a sziget fő üdülőközpontja, de a parttal szembeni Carriacou szigetén sokkal jobbak a strandok.