New York, a Nagy Alma

Írta: Maginfo.hu. Téma: Utazás

New York Amerika legnagyobb városa, a világon egyedülálló, sajátos hangulattal. Az utcákon emberek tömegei hömpölyögnek: feketék, fehérek, indiaiak, ortodox zsidók, kínaiak és spanyol ajkúak. Mind-mind idejöttek, hogy megvalósítsák álmaikat…

A város hangja mindig ugyanaz: a rendőrautók mélyhangú vijjogása, a mindig siető sárga taxik dudálása hallatszik át a párás, gyorsétterem-szagú levegőn. Nyílegyenes utcái a szemétszállítási napokat leszámítva mindig tiszták. Épületeinek nagy részét gondosan felújították. Villódzó reklámfények hívják fel fegyelmünket az éttermek, áruházak, televízió stúdiók hollétére.

Pont úgy, mint ahogy a mozifilmekben láttuk. Manhattanban sétálva eljuthatunk sok híres film helyszínére. King Kong a 34. Utcában lévő Empire State Building (433m) tetejére mászott fel, Godzilla a Madison Square Garden metróállomáson rakta le tojásait.

New York Észak-Amerika keleti partján Washington és Boston között található. Időjárása megegyezik hazánkéval, de mivel az óceán hűtő-fűtő hatása érvényesül a levegő hőmérséklete ősszel lassabban csökken, tavasszal pedig fokozatosabban nő. A tél valamivel hidegebb, az itteninél, a nyár néhány fokkal melegebb. A városnézésre a május, június, a szeptember és a november hónapok a legalkalmasabbak. Az óceán vizének hőmérséklete július közepére éri el a fürdéshez kellemes hőmérsékletet.
A legtöbb látnivaló Manhattanban van. A városnézést elkezdhetjük a felső városrészben (uptown). Itt található a világ egyik legpazarabb kínálatú múzeuma a Metropolitan Museum Of Art kb.10 különböző nagyszabású kiállítással több, mint hárommillió művészeti alkotással. Ha csupán egy napunk van rá, érdemes kiválasztanunk egy, vagy két tárlatot (egyiptomi emlékek, amerikai festészet, középkori művészetek stb.) és azokat alaposan megnézni. A Park Avenue-n (avenue =sugárút) átsétálva eljuthatunk a mindig pezsgő élettel teli Central Parkba. Jó program lehet a fűre leülni és piknikelni, figyelni a mutatványosokat, a szabadon szaladgáló mókusokat. Nyugat felé haladva elérhetjük a John Lennon egyik dalából ismert Strawberry Fieldset, a művész tiszteletére létesített emlékművel.
A 8. Avenue-n található a Dakota ház. Életének utolsó szakaszában itt élt John Lennon Yoko Onoval. Az épület kapujában lőtték le a híres beatle-t. A közelben található az American Museum Of Natural History. Négy háztömbnyi területén a dinoszaurusz kiállítástól elkezdve a Holdon készült fényképek kiállításán át a föltörténeti kiállításig rendkívül széles kiállítás-skáláról válogathatunk.
New York a csodálatos épületek, városa. A városkép jellegzetes eleme az ezüst tetejű felhőkarcoló a Crysler Building. Híres a 415m magas World Trade Center, melyet Twin Towers, magyarul ikertornyok néven is emlegetnek. A világ legnagyobb irodaépületének 43 600 ablaka van. Tetejéről - ahova a turistákat gyorslift viszi fel - csodálatos kilátás nyílik az egész városra.
A Broadway az egész várost keresztülszeli. Színházak, televíziós székházak (MTV, CNBC, CNN), újságok szerkesztőségei (Cosmopolitan) találhatóak itt. Pezseg az éjszakai élet. A gyalogos forgalom este nagyobb, mint napközben.
Megnézendő városrész a galériáiról híres Soho (egyben kedvező ruha-, cipővásárlási lehetőség is). Chinatownba érve úgy érezhetjük, Kínába csöppentünk. A kínaiak itt zárt közösségben, teljesen úgy élnek, mint óhazájukban. Egzotikus gyümölcsöket, soha nem látott zöldségeket árulnak. Könnyen előfordulhat, hogy sétánk során egy a tengeri herkentyű boltból elszabadult varangyos békára lépünk! A szomszédos, pár utcából álló olasz negyed neve: Little Italy. Éttermeivel, pékségeivel, presszóival és a harsányan gesztikuláló olasz legényekkel Itália hangulatát idézi.
A Szabadságszobor (Statue Of Liberty) New York szimbóluma. A franciák ajándékozták az amerikaiaknak 1876-ban. Belsejében, jó pár lépcsőt felfelé megtéve eljuthatunk a fáklya alatti teraszra. Arra a szigetre, ahol a Szabadságszobor áll komphajóval juthatunk el. A hajóút folyamán megszemlélhetjük az építészet-történet egy kiemelkedő alkotását, a Brooklyn Bridget.
A helyiek kedvelt étele a véresre sütött marhahús, a steak barbecue-szósszal, melyet leggyakrabban sült krumplival tálalnak. A népszerűségi lista tetején ott van természetesen a hamburger is. Ha amerikai ételeket szeretnénk enni, egyszerűen el kell mennünk egy gyorsétterembe. New Yorkban sokféle népcsoport nemzeti ételéből válogathatunk Így tehát indiai, kínai, kóser, olasz, francia, magyar stb. vendéglők sokasága várja az éhes embereket, a helyek többségében “eredeti” szakácsokkal.
A New York-iak szeretnek társasági életet élni. Esténként közös programokat szerveznek: színházba, moziba, vacsorázni mennek együtt, vagy meghallgatnak egy könnyűzenei koncertet. A város minden lehetőséget biztosít az este kellemes eltöltésére. A 80-as számú utcák környékén sok magyar él. A 86. utca és a 8. Avenue sarkán lévő ír kocsmában kéthetente magyar diszkót rendeznek.
A New York-iak az év során számos alkalmat találnak az ünneplésre. A január végi Kínai újév színes utcai fesztivál. Több alkalommal, pl. St Patrick’s day alkalmával, a Függetlenség Napján (március) parádét rendeznek, a Gay Pride March a homoszexuálisok jóhangulatú felvonulása. Halloween (október 31.) a halottak visszatérésének napja a földre. Ilyenkor a gyerekek jelmezekbe öltöznek és házalnak. Bekopogtatnak és azt mondják: “trick or treat”, azaz “trükk, vagy ajándék”. Ha erre a háziasszony nem ad nekik édességet, akkor színes habot fújnak rá. Az ünnep közeledtével az utcákat ijesztő, halált idéző tárgyakkal díszítik (sírból kimászó Frankenstein, műanyag denevér, csontváz, kereszt, vicsorgó töklámpás).
New York-ból kirándulást tehetünk Long Island-re, mely homokos fövenyű óceánparti strandjairól híres. Itt kipihenhetjük a számunkra szokatlanul nagy nyüzsgést és a felgyorsult életritmust.

Magyar Nagykövetség:
223 East 52nd Street, New York N.Y.10022-6308
Tel: 1-212-752-0669
Fax: 1-212-755-5986