Házasság előtt vagyunk a legboldogabbak?

Írta: Maginfo. Téma: Kutatás

Tudtad, hogy a házasságkötés környékén különleges boldogsághullám vonul végig az életeden? Ha már a házasságkötés előtt nagyon boldog voltál, akkor jó esélyed van arra, hogy az esküvő után is jó ideig az leszel. Az esküvő előtti év, az esküvő éve és a rákövetkező év az az időszak, amikor az emberek a legboldogabbnak érzik magukat. Ezután gyorsan visszaesik a boldogságszint a 3 évvel azelőttire.

Házasság előtti boldogságA német kutatás eredménye szerint a boldogság az esküvő előtti időszakban tetőzik, a gyermekáldást követő időszakban az utódok tini éveiben van mélyponton, aztán újabb virágzásnak indul. Mi a magyarázat minderre? A szakértők szerint, ahogy az életkörülményeink változnak, úgy változnak meg a céljaink és az élettel szemben támasztott elvárásaink is. Az esküvő előtti időszakban elgondoljuk, hogy egyszer megházasodunk, és amikor ez teljesül, hatalmas boldogság önt el minket. Utána az utódlás a cél, melyet a gyerekek életének az egyengetése fog követni - ebben az időszakban szorul háttérbe a saját életünk alakítása -, az utódok kirepülése után pedig ismét saját céljaink kerülnek életünk középpontjába.

A pszichoterapeuta szerint a legfontosabb azt megérteni, hogy ahol kontaktus van két ember között, ott súrlódás is van. Amíg távolról szemléled a párod, addig hajlamos vagy idealizálni őt, ahogy azonban összeköltözöl vele, előjönnek az ideális képpel szembenálló ellentmondások. Akkor maradsz boldog, ha megtanulod okosan kezelni ezeket az ellentmondásokat.