Előrelépés az álmatlanság megértésében

Írta: Maginfo.hu. Téma: Kutatás

Francia és svájci kutatóknak először sikerült az alvásért felelős neuronokat (idegsejteket) azonosítaniuk - írja a Nature című brit tudományos folyóirat.

Ezek a laboratóriumi körülmények között azonosított háromszögletű idegsejtek végső soron a legfőbb területei lehetnek az álmatlansági problémák célzottabb és a lehető legkevesebb mellékhatással járó kezelésének - mondta el a cikket kommentálva az AFP-nek Thierry Gallopin, az ébrenlét és az alvás neurobiológiájával foglalkozó lyoni laboratórium kutatója.

Az alvásért felelős idegsejtek azonosítása egyelőre patkányok agyában sikerült, ez azonban közelebb vihet annak a megfejtéséhez az emberek esetében is, hogy miért van szükség az alvásra az élethez. Annál is fontosabb ez, mivel életünknek egyharmadát alvással töltjük.

A francia neurobiológusok többek között felfedezték, hogy az alvásért felelős idegsejteket az ébrenlét ideje alatt három, az agyban az ébrenléti központ által felszabadított vegyület: a noradrenalin, az acetilkolin és a szerotonin együttes hatása tartja inaktív állapotban. Az alvásért és az ébrenlétért felelős idegsejtek kölcsönösen gátolni tudják egymást - magyarázza a Michel Mühlethaler, a genfi egyetem professzora.

A mindennapi életben az ébrenlét és az alvás fázisainak váltakozása minden bizonnyal attól függ, hogy a két sejttípus között milyen az egyensúlyi állapot. Egy ember akkor alszik el gyorsan, amikor az alvásért felelős neuronok aktivált állapotba kerülnek, és ezzel egy időben az ébrenlétért felelős idegsejtek "kikapcsolódnak" - tette hozzá. A tudósok már több mint húsz éve észlelték az alvás idején is aktív állapotban lévő idegsejtek meglétét, anélkül azonban, hogy igazán tudták volna, mi a szerepük, és lokalizálni tudták volna őket. Az amerikai Chris Saper volt az a tudós, akinek 1996-ban sikerült behatárolnia az agy vonatkozó, egészen kis zónáját.

A mostani újabb eredmények a genfi egyetem és két francia laboratórium együttműködésének gyümölcsei: e két utóbbi Lyonban, illetve Párizsban működik. Lyonban Dr. Patrice Fort és Dr. Pierre-Hervé Luppi vezette, Párizsban pedig a Dr. Etienne Audinat és Jean Rossier professzor vezette csoportról van szó.